Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
11. Tråd i 'En amatørforfatterskole'
11. Tråd i 'En amatørforfatterskole'


Forfattersiden.dk
Forfatter: nhuth
Skrevet: 2013-03-15 14:04:54
Version: 1.2
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


.


11. Tråd i 'En amatørforfatterskole'

Referenceramme(r).
  
I en kommentar til 10. tråd om ”pagt” eller ”overenskomst og tillid” nævnte profilen Haleløs ordet ”referenceramme”. Jeg vil gerne bruge et øjeblik på at dvæle ved begrebet.
Forfatter og læser kender selvfølgelig kun selv bedst deres egne referencerammer, hver for sig. Men forfatteren ”snyder” af og til med sin.
Skriver måske under pseudonym; ”skifter køn”, alder, oprindelse og opvækst ud.
Måske skriver forfatten fortrinsvis til læsere, der forventes at have særlige referencerammer! (f.eks. læsere af ”pigebøger”, ”ugebladsromaner” osv.)
Forfatteren kan vælge at ”udvikle sig” undervejs i romanen eller forblive ”statisk”. Forfatteren kan også ”lade som om”, hun skriver for en bestemt læserkreds - men i virkeligheden skriver til helt andre.

12. Tråd i 'En amatørforfatterskole'

nhuth2013-03-17 08:41:23

Jeg glæder mig til at læse søstrene Camilla Grebes og Åsa Träffs tredje krimi, som nu foreligger på dansk. I Politikens interwiev af Lotte Thorsen med forfatterne (dd) siger Åsa Träff bl.a.:
"Vi har samme baggrund, samme opvækst, har læst de samme bøger, og vores sprog har udviklet sig i samme miljø og med samme referencer. Og det gør det meget enklere. Og så er begge meget interesserede i sprog og i at læse. Bøgerne (om Siri) er efterhånden blevet som en tredje stemme, som ikke er min og ikke Camillas, men som skabes i det mellemrum, der er imellem os. Næsten som en tredje søster".
Vh.Nhuth

haleløs2013-03-17 09:10:07

der er jo mange slags 'referencerammer'; tag f.eks. 'Morse'-tv-serien som jo foregår i Oxford .,. men sagtens kan nydes af 'almineligt dødelige' uden spor kendskab til skiftende miljø (universitet, politigård, retsmedicin m.v.); og måske endnu mer' hvis man har 'genkendelsens glæde' ?
venligst .,
nhuth2013-03-18 14:42:43
Hej Haleløs. Af en eller anden grund "smuttede" min seneste kommentar ud i universet!
Jeg tænker på rekvisitter. Nærmere bestemt "påklædning" herunder overfrakker.
Gunwald Larssons lidt for lange frakke, Colombos krøllede do, Maigrets mørke tunge do og Sherlock Holmes kappe eller slag. Kommissær Foyle ulastelige cottoncoat. Ja, og så Lemmy(Eddie Constantine) fra de gamle biograffilm....

Nå, det var vist et sidespring...
Vh,Nhuth

mille2013-04-09 10:56:18

Nhuth
Referencerammer er nok det, der i saxo-sprog kaldes rekvisitter - ved reference forstår jeg: henvisning til situationer mere end til visuelle ting/tøj/påklædning/hår
nhuth2013-04-09 14:04:34
Til mille. Det kan da være rigtigt. Jeg blander nok miljø og rekvisitter i en vel rigelig gryde. Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår reference "som henvisning til situationer".
Måske et middagsselskab? Et natligt møde? En fiskesnøre, der sætter sig fast? Eller?
Vh.Nhuth

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk