Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
Pensionistliv med indhold
Pensionistliv med indhold


Forfattersiden.dk
Forfatter: mille
Skrevet: 2013-01-25 09:10:14
Version: 1.3
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Her i min grå spand med låg er der ikke særlig højt til loftet, men her er ganske hyggeligt. Det er vigtigt, at jeg får sorteret og organiseret indholdet af de poser, der bliver smidt ned til mig ellers bliver her for rodet og ulækkert.

I går fik jeg en gammeldags fjerdyne i hovedet, det var som et dejligt lunt snevejr. Den fylder ikke så meget, når jeg lægger den op langs den ene side af min blikspand. Det er allerede ved at være rigtig koldt udenfor, det mærkes mest om aftenen, når jeg lægger mig til ro op ad det kolde metal.

Forhåbentlig bliver det ikke frostvejr inden jeg har spist mig igennem al nedfaldsfrugten, der kom ned til mig for en uges tid siden. Sådan en omgang overmoden frugt tåler ikke at blive frosset ned, men måske kan jeg få den til at gå i gæring og holde den varm hernede. Sikke en dejlig morgensjus på kolde dage det ville være!

Om vinteren kan det godt blive koldt bo her i "containerkøping" som vi kalder vores alternative ældreboliger herude på genbrugspladsen. Om sommeren må man til gengæld lette lidt på låget, og helst lade det stå på klem i middagsheden, ellers bliver temperaturen for høj og lugten for ram.

Egentlig står der et tydeligt skilt på min spand: KUN TIL PAP, men det er der ingen, der rigtig tager notits af. Godt for mig, for jeg hygger mig gevaldigt med at snuse og sortere i affaldet. Jeg føler mig som teenager igen, og mindes hvordan vi tøser gik fra butik til butik og osede efter tøj.

Nu er jeg jo godt nok ikke længere en "gylden" teenager, men hører til dem de oppe i samfundet kalder "det grå guld" - men der er nu ikke mange fordele ved den titel, de gider jo alligevel ikke lade os lave noget fornuftigt. Næh vi kan se frem til at blive sat i en stol på et plejehjem og få besked på hvornår vi skal spise og hvornår vi skal sove, ja de vil også bestemme, hvad vi skal synes er sjovt.

Næh vi kan sagtens finde ud af at beskæftige os selv herude på vores lille fastliggerplads for containercampister. Ovre i spanden til blød plastic bor en gammel håndarbejdslærerinde, hun har smuglet en saks og en hæklenål med sig, da hun stak af fra plejehjemmet. De bløde plastsække bliver klippet i fine strimler og hæklet sammen til måtter og tæpper. De går som varmt brød her på pladsen, alle har vi noget at bytte med.

Vi savner heller ikke underholdning. Når der er fred på pladsen signalerer vi til hinanden med morsealfabetet. F for frikadeller: prik, prik, streg, prik!! Jo jo, vi kan skam godt huske vores spejderlærdom. Det kniber mere, når vi skal huske, hvad der skete i går. I spanden med hård plastic bor en musikalsk tømrer, han er rigtig god til at spille rytmer på alle plasttingene. Somme tider holder vi en lille stump-koncert.

Fyren i flaskecontaineren akkompagnerer stump-rytmerne med at puste toner ud af de tomme flasker - når han er ædru er han meget dygtig. Det er ikke tilfældigt, at han med en fortid som alkoholiker valgte flaskecontaineren, det kunne jo være, der var slatter i flaskerne, når de blev smidt ned til ham. Valgte er måske så meget sagt, han dumpede i en formiddag, hvor han havde tømt sit rum på "hjemmet" for tomme flasker.

Der kommer alt muligt ned til os i store sække, hvis det i det hele taget bliver sorteret skal vi være glade. Vi har talt om at oprette en slags vagtværn, men det er lidt for risikabelt. Hvis dem deroppe i samfundet opdager at vi er her, bliver vi bare fanget og sat tilbage på plejehjemmene. Det kunne ellers være effektivt, hvis vi klædte os ud som spøgelser og monstre og sprang frem som trolde af blikspande, når nogen hældte usorteret affald ned til os.

Oppe i den "rigtige" verden, i parcelhusene, i lejlighederne er livet efterhånden blevet så standardiseret, at alt fra man fødes til man bliver gammel er sat i system. Stuer og køkkener står tomme fra syv til sytten. Børn er på institution og voksne på arbejde - er der noget at sige til, at vi ikke gider på institution igen, det var jo kedeligt nok første gang?

De små snævre køkkener med gaskomfur, potter og pander hængende frit fremme og viskestykker, der duftede af mad, er blevet afløst af store flotte køkken-alrum med lugtfri induktionsplader på kogeøen, ovne med udsugning og opvaskemaskiner med indbygget afspænding og decinfiktion.

Men der er et eller andet galt med statistikkerne, for der forsvinder stadigvæk flere og flere ældre mennesker på mystisk vis. Nogle får udgangstilladelse fra plejehjemmet for at besøge deres familie og bliver væk. Andre forsvinder bare inden de når at blive indskrevet på deres sidste adresse, ingen kan finde ud af, hvor de forsvinder hen.

De gamle ude i skraldespandene er der ingen, der har opdaget og efterhånden som de dør kommer der nye til. De små boliger og hele fællesskabet herude er meget eftertragtet. Når der er en, der bliver tavs opstår der lige en lille brand i en blikspand, så er der ingen overflødige rester, der forurener tilværelsen for den næste beboer, og ingen belastende arv til den næste generation.

Hvem vil ikke hellere sortere affald, lytte til stumpkoncert og dø i en salig brandert end sidde i en stol på et plejehjem og dø af kedsomhed?
mille2013-01-25 09:15:04

jeg er fuldstændig forvirret og på herrens mark - efter at have skrevet hele historien ind direkte forsvandt den - nu ville jeg så ikke risikere det igen og satte 2 små afsnit ind - regnede med at jeg så kunne gå ind og redigere - skrive ny version - men hvordan kommer jeg ind igen????
mille2013-01-25 13:35:01
- så lykkedes det takket være to søde hjælpere

Forfatter in spe2013-01-25 09:38:44

Det er altid en god idé at skrive sine historier lokalt på sin egen computer - det gælder for alle historier der skal publiceres på alle platforme.

Når du vil redigere i en tekst til et konkurrenceforløb, gør du det fra din private menu til højre - hvor der står "Mine besvarelser til konkurrencer".

/Jesper
mille2013-01-25 13:22:18
- tak for hjælpen - jeg troede der var noget galt med min egen gamle mukkebik af en computer - den siger her på siden og på en anden, hvor jeg færdes: at jeg skal downloade programmer for at kunne bruge siden - men det "gider" computeren alligevel ikke - og så klarer jeg mig bare

- jeg har historierne på min egen computer, men jeg har i lang tid ikke kunnet flytte dem, derfor har jeg vænnet mig til at printe dem ud - rette manuelt - og så skrive direkte ind.

haleløs2013-01-25 10:09:12

SJOV idé morede mig kosteligt!
venligst ...
Du vælger 'redigér'-funktionen ved at trykke på blyantsikonet,
Efter ca, 30 minutter logger systemet automatisk én ud; så du skal huske at bruge 'gem' -funktionen jævnligt! (egen erfaring) Alternativt skrives teksten færdig i et redkgeringsprogram på egen comp, og sakses derpå hérover,
mille2013-01-25 13:30:03
- dejligt, at specielt du synes det var en sjov ide, jeg har skrevet den om adskillige gang, den har i en anden version været brugt på saxo - jeg har fundet et billede af en hippie-dekoreret container på Frederiksberg, men her er jo ikke plads til illustrationer

- det med de 30 min. var en absolut vigtig oplysning - så var det det, der skete i morges - tusind tak kære haleløs

- blyantsikonet kommer hele tiden nu, men alt var væk i morges - og der stod at jeg skulle logge på igen, så jeg forstod ikke en dyt...

nhuth2013-01-25 13:30:18

Pragtfuld lille "HC Andersensk" tekst.
Jeg savner nok en lille "snert" eller "clou" i slutningen.
Vh.Nhuth
mille2013-01-25 13:39:48
- det gør min storebror også, han har fået den oprindelige historie pr. mail - så nu tænker jeg lige videre i de alternative baner

- historien startede egentlig for en del år siden efter et verbalt opgør med en af mine døtre - jeg havde det som om jeg bare skulle høre efter al deres vrøvl - og så kom ideen med at gøre vrøvlet til noget konkret, til ting jeg fik smidt i hovedet

nhuth2013-01-25 13:52:23

Ha - det bliver historien bestemt ikke ringere af. Som "enkemand" og far til to hjemmeboende teenagere genkender jeg alt for meget!
Og nu kan jeg godt undvære den afslutning. Den venter forude...
Vh.Nhuth

nhuth2013-01-25 14:08:03

Til Mille. Først nu ser jeg din tilføjede afslutning. Nu er historien HEL.
Og du har muligvis skabt et nyt ord: "decinfiktion",? Er det det en slags "faktion"?
Sorry, jeg kan ikke undertrykke min gamle dansklærerspand.
Vh.Nhuth
mille2013-01-25 18:01:05
tak for din søde respons nhuth - jeg kunne bare ikke stave til decinficere?? - alting bliver så forbandet sterilt, så man til sidst bliver syg af en smule jord på champignonerne...

og så har jeg også været dansklærer, men var aldrig så sikker på de dersens importerede ord ...

nhuth2013-01-25 21:27:42

Til Mille
Åh, en ikke så bindegal kollega. Tak, hvor velgørende. Dansk stavning har gud ikke skabt alene. Du kunne nu godt være champion på det felt, hvis du gad. Sprogknuz.
Nhuth
mille2013-01-26 15:36:25
- tak søde n(h)uth - skriver lige et privat brev til dig

haleløs2013-01-26 08:33:53

en SJOV, noget kynisk (dødsbo-brand) satire over vores sorterings- og standardiseringssamfund!
venligst ...
PS jeg har postet en lille forklaring i din gæstebog på, hvorledes man flytter tekster FRA egen computer ;!)
mille2013-01-26 15:32:46
- har set den og mange tak kære haleløs - du er en engel - med computervinger - men somme tider er jeg bare ikke i humør til elektronik - og så venter jeg lige, til jeg kan mærke, at i dag bliver jeg ikke sur på maskinerne

Helga2013-02-10 17:29:26

En virkelig morsom ide, alternative ældreboliger med indbygget stumpkoncert og morsesignaler, hvor en lille brand udgør den endelige tavshed. Og der leges med ordene: containercampister er et herligt ord. Jeg ser for mig spøgelserne og monstrene, som springer frem som trolde og flygter for ikke at komme på institution. Hvis du vil udbygge novellen, kunne du lade det ske i stedet for bare at være en tanke.
Mod slutningen skifter synsvinklen og det konkrete til noget mere abstrakt som statistikker. Her kunne jeg godt tænke mig, teksten i stedet forblev i det konkrete og sendte nogle pårørende ud at lede efter deres forsvundne ældre og snakke med andre, som er ude i samme ærinde.
Titlen er på den ene side rammende, på den anden ikke en, der ville fænge mig, fordi jeg ville tage den for pålydende og forestille mig noget realistisk med vandrestave og foredrag. Hvis du på en eller anden måde kan få affald eller skrald ind i den, aner man måske allerede der satiren.
Helga
Helga
mille2013-02-11 09:04:46
1000-mange tak for en meget givende kommentar. Jeg har leget med ideen i et årstid, og skrevet historien i flere versioner, somme tider går jeg mere "op i samfundet" fordi jeg synes det bliver så kedeligt med al den "normalisering"
- jeg har ikke været opmærksom på skift af synsvinkel i slutningen, det vil jeg kikke nærmere på
- titlen har været "containerkøping" i en opgave på saxos forfatterskole, det foreslog en medskribent, men det syntes jeg heller ikke var rammende - måske "Skralde-kollektivet"
jeg får absolut mod på, at arbejde videre med novellen, men slås somme tider lidt voldsomt med teknikken
men endnu engang tak for den positive bedømmelse
merete

nhuth2013-02-11 10:50:41

Stort til lykke til Mille
Vh.Nhuth

haleløs2013-02-11 11:10:19

juhuuu, Mille; TILLYKKE! venligst ...

Livsglæde2013-02-11 11:54:37

Kære mille
Stort tillykke med udvælgelsen og tak for et dejligt gensyn med "containerkøbing".
Regner med at jeg står på ventelisten, når den tid kommer.

Kh Livsglæde

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk