Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
Aldrig tidligere offentliggjort
Aldrig tidligere offentliggjort


Forfattersiden.dk
Forfatter: nhuth
Skrevet: 2013-11-13 22:35:02
Version: 1.0
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Læsebrillens betydning for et lærersyn.
Kun ved tabet af et godt redskab erkendes for alvor dets betydning. Netop som jeg i lørdags skulle til at læse en lille godnathistorie for min elskede, tabte jeg mine briller på gulvet. Det var sket før, men denne gang lød det anderledes. Og ganske rigtigt: en af de der små ovale plasticdimser, der hviler på næsen var knækket af! Der er ganske vist kun tale om læsebriller, men nødvendige læsebriller.
Det viste sig imidlertid, at brillerne fungerede udmærket, når blot jeg blev liggende stille på venstre side.  Med rolig aftenstemme læste jeg ufortrødent op af Liza Marklunds fortælling om Brændetyven. Der gik 7 minutter før genstanden for min attrå sov trygt, mæt af dagens og mørkefestens mange gøremål. Jeg så på det smukke ansigt på puden ved siden af min venstre kind. Måske var jeg også for træt? Jeg betragtede hende længe, men der var ikke synlige tegn på uro. Så tog jeg de defekte briller af. Hendes ansigt var stadig lige smukt og harmonisk - og attråværdigt. Brillerne gjorde ingen forskel. Så kunne jeg jo lige så godt ligge i mørke og filosofere over mit syn.
Som lærer udvikler man sit lærersyn umærkeligt fra lektion til lektion. Efter mange års arbejde var jeg nødt til at anskaffe læsebrille. Det viste sig hurtigt, at brillerne havde den optiske egenskab, at elevernes sikkert utallige unoder og fejl fortonede sig i en grad, så undervisningen fik større effekt! Sørens evige snotnæse så ganske tør ud; Lises uplejede hår var fra den dag nyvasket og egentlig kønt.
Ingen optiker eller øjenlæge har nogen sinde gjort sig den ulejlighed at fortælle mig om denne langtidseffekt en god læsebrille kan have, når bare man vænner sig rigtigt til det. Flere gange har jeg ved selvsyn efterprøvet min teori. Og jo, den er god nok. Når jeg uden briller ser mig i spejlet i badeværelsets ubarmhjertige sparepærelys, forsvinder det lille ar ved min næse; jeg ser nybarberet ud og mine tænder virker næsten hvide. Mit spise- og arbejdsbord ser næsten ryddeligt ud og jeg kan godt vente med at støvsuge til i morgen eller i overmorgen.
Nu har jeg fundet mine reservebriller, som er 0,25 stærkere end de gamle. Der er ingen uheldige bivirkninger. Jeg ser stadigvæk godt ud, især når jeg holder hovedet på skrå, ligesom dem på valgplakaterne. Forkalkning er jeg gudskelov sluppet for. Min elskede, som jeg mødte første gang for 36 år siden vil fortsat være den pæne pige. De steder, hvor jeg kan se min bordplade, er den pæn og uden ridser. Med eller uden briller.
Mine to drenge er blevet mere hensynsfulde. De råber ikke længere så højt. Deres håndskrift er blevet pænere; deres ordforråd er vokset. Den store vil nu læse videre på HF og den ”lille” tolvårige kan undvære sine computerspil i flere timer ad gangen. Jeg glæder mig så meget til at møde mit hjertes udkårne, at jeg har meget svært ved at vente. Vil hun stadigvæk være berusende skøn? Vil hun udsætte højtlæsningen, så vi bliver naturligt trætte samtidigt? Jeg er sikker på det.
Således kan jeg bevare mit kølige nøgterne overblik. Uanset briller eller ej, kan jeg se virkeligheden i øjnene og glæde mig over at kunne bevare min realitetssans, selv om det kan virke usandsynligt.

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk