Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
Historisk fortælling 4
Historisk fortælling 4


Forfattersiden.dk
Forfatter: prefu
Skrevet: 2014-04-21 19:00:12
Version: 1.4
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Da Nis løber ind på gårdspladsen er varmen tilbage i kroppen,  der står en hest bundet en gren ovre ved den store sten, han genkender hesten og fortsætter over mod gården. For næsten 7 år siden forærede faren ham et nyfødte føl som gave, og siden har de været sammen hver evig eneste dag. Nis går ind fra bagsiden, og nu kan han høre at Blis er begyndt at slå med forbenet, som tegn på at den ved det er ham, og gensynet med Blis er overvældende. Som så mange gange før kysser han hesten på den varme mule og smider 3 store knolde fra kulen øverst på høet nede i krybben. Herefter går han rundt om hestene, og nu står han i køkkenet.

Madmor er lige ved at tabe de to stykker træ, der skal på ilden.
"Vi har bedt til den hellige jomfru, at du måtte komme tilbage og det har hun hørt."
Madmor er ikke hans’ rigtige mor, hun døde, da han var 3 år gammel af en smitsom sygdom, det har hans far fortalt. Året efter giftede far sig med madmor og hende holder han grumme meget af.
"Har du hilst på?" spørger hun
Nis ryster på hovedet, "Er du sulten."
" ja"
lyder det med overbevisning i stemmen, medens han tager skindvamsen af. Så snart han er færdig, går han frem i storrummet.
Jens Nissen rejser sig, da han ser Nis,
"Så slap de dig alligevel." Nis nikker og hilser rundt på de tre andre ved bordet,
"Vi sad nylig i et møde"
kommer det fra Mikkel Søsted, der ser meget spørgende på Nis. Mikkel Søsted bor nede ved Sømosen. Mikkel er kommet og gået så længe han kan huske. Og er der én man
kan stole på så er det Mikkel, de to andre er gårdens karle.

Nis går i gang med at fortælle, hvad der er sket men undlader at sige noget om fangen der sad omvendt på hesten med pelshuen på, og hvem han er. Det må vente til han får en ledig stund med sin far. Han slutter af med borgforvalterens ord om, at de har taget fangen med igen, derfor kan han godt gå hjem.
Beskrivelsen af opholdet i fangehullet gør et stort indtryk på mændene omkring bordet, så slemt, det havde de godt nok ikke troet.
"Nu skal du hører, hvad vi, har at fortælle" Mikkel læner sig ind over bordkanten.  
"Jeg så alle rytterne inde fra skoven da de red forbi, og jeg så ikke de havde nogen fange med, så vi må finde ud af hvad der er løgn og hvad der er sandt?".  
De sidste ord giver de andre noget at tænke over.

I det samme kommer madmor med en grydefuld suppe og stiller den på bordet. Nis finder hurtigt sit krus på knagen og trækker lidt efter et dampende krus, med suppe op af gryden.
"I dagens anledning," siger madmor og smiler over mod Nis
"er der en skive brød til hver."
Mændene bøjer deres hoveder og gør korsets tegn, og under spisningen bliver der tænkt.

Jens Nissen er den første som bryder madroen.
"Vi må sikre os, at der ikke sidder en fange ovre på Hagenskov. Hvis der gør, må vi finde ud af, hvem det er, og hvad vi kan gøre."
Nis bemærker at ingen er imod, og han har den allerstørste lyst til at fortælle hvordan det hele hænger sammen, men alligevel er han forsigtig med ordene.
"Hvis, der sidder en, så sidder han i hullet under tårnet, han gik den modsatte vej nede i gangen."
Her bryder Mikkel ind.
"Du fortalte, at der var et hul i muren, hvor stort mener du det er?"
Nis viser med hænderne en ring på størrelse med et hønseæg. "Det er ikke særlig stort. Måske et reb ind gennem hullet vil falde ned af væggen på den anden side."
Mikkel stryger sig med hånden under hagen. En bevægelse der skal understrege hans eftertænksomhed
"Hvad skal det hjælpe?" udbryder en af karlene.
"Joh” fortsætter Mikkel, "kan man mærke at rebet røres, så sidder der én i hullet."
Mikkel er ikke en særling for ingenting, den løsning kan måske bruges.
"Hvordan kommer man op til tårn muren uden at blive set?" spørger Jens.
"Du må vente til næste fuldmåne og snige dig ind fra den nordlige side. Isen skal nok holde i graven, men der er en forbandet mulighed for, at blive opdaget af vagterne."

Jens Nissen rejser sig og støtter med knoerne på bordpladen, idet han siger.  
"Jeg tror, Mikkel har været til god gavn i aften, nu er det blevet sent og det er tid at gå til ro, det her var en snak som ikke kommer igen."
Alle forstår, hvad Jens Nissen mener med den sidste bemærkning.

Nis er tidlig oppe, han lister hen og lægger nogle brændestykker på gløderne, i forbifarten hanker han op i den gamle gryde, og går forbi hestene og ud, for at fylde gryden med sne, hvorefter han bærer den ind på ildstedet. Varmt vand i ansigtet og på halsen, og så på med de tykke trøjer. Mikkel, som også er stået tidligt op, er gået ud for at kigge på månen. Imedens er alle efterhånden stået op, og er kommet i tøjet.
Da Mikkel kommer ind siger han, "for medens det jeg kan se, så bliver det fuldmåne om tre dage".
Efter dagens første måltid, går Mikkel ud til den store sten, han sidder op og rider mod Sømosen.


Samtidig med gensynet hjemme hos Nis, sidder Jacob Erlandsen lænket til stenvæggen i fangehullet, de tunge jernringe man har slået omkring hans ankler, er en plage når han vil flytte sig fra stenafsatsen hvor han sidder, og hen til  halmen på stengulvet. Lige nu tænker han tilbage på, hvordan hans gerning som ærkebiskop er forløbet. Christoffer ønskede efter sin kroning, biskop Eskild af Slesvig som ærkebiskop, men en stor del af gejstligheden indsatte ham i stedet, og trodsede dermed kongens ønske.

I den tid han var biskop i Roskilde og herre over København, gav han borgerne i København deres egne og første stadsprivilegier, og efter indsættelsen som ærkebiskop 1254 i Lund, fik han bygget en kirke og en række huse ned mod stranden til Øresund, og nu fem år efter ligger der et lille fiskerstade med navnet Malmø. Christoffer var mildt sagt rasende, for stranden der var bygget på tilhørte kronen.
Gennem sin mor er han en efterkommer af hvideslægten, og dermed i familie med mange stormænd rundt om i landet. Han er klar over at denne magt gennem slægtskab, er af stor betydning når de to sværd, Kongen og Kirken krydser deres klinger.

Flere gange, har han som ærkebisp nægtet at indsætte kongens søn som tronarving, og alle forsøg på mægling er løbet ud i sandet. Fjendskabet og uenigheden mellem kongen og ærkebiskoppen bryder ud i lys lue søndag den 6. marts 1256, eftersom kongen har indkaldt til danehof i Nyborg, men ingen af Danmarks biskopper møder op ved den lejlighed, til trods for deres mødepligt.

Ærkebiskoppen tager sig selv i ikke at smile, de var i stedet indkaldt til møde i Vejle. Her enedes bisperne om den vedtægt, at når en bisp efter kongens befaling eller samtykke blev fængslet eller på anden måde led overlast, da skulle al gudstjeneste i landet være forbudt og ingen kirkeklokker måtte lyde og intet lig kunne begraves i indviet jord. Dette var den åndelige krigserklæring mod kongemagten. Christoffer havde i alle årene ønsket hævn, og nu var den kommet. Jacob Erlandsen ser ned på sine fod lænker og med en bøn på læben, har han indstillet sig på en hård og ensom fremtid i tårnhullet på Hagenskov.

Historisk fortælling / indledning.
    
Historisk fortælling 2

Historisk fortælling 3

Historisk fortælling 4

Historisk fortælling 5 Flugten til Faaborg.
prefu2014-04-21 19:18:21

Hvor finder jeg det lange link code nr.

haleløs2014-04-21 19:35:38

copy/paste hele sidens url øverst i browseren ind mellem de to 'storyid'-tags og kupér den ;)

haleløs2014-04-21 21:42:37

spændende, velskrevet fortsættelse!
Jeg er en smule i tvivl om gårdstedet med stalden og døren til køkkenet - i 1256; på Frilandsmuseet har jeg set gårde som egentlig kun er ét kæmpestort rum med stald i den ene ende og beboelse i den anden, rundt om et åbent ildsted.
Og tidsregningen '7 år' hmmm...
venligst ...
prefu2014-04-21 23:40:09
Håber den rettelse er ok og tak for hjælp til link

haleløs2014-04-22 09:34:38

linket er nu rigtigt lavet; men står forkert, idet det henviser til denne side.
Prøv at nærstudere 'sweets' Blod er bedre end vand del 04. måde at linke forrige/næste på
venligst ...

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk