Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
Dage
Dage


Forfattersiden.dk
Forfatter: Webdegn
Skrevet: 2018-10-28 22:26:16
Version: 1.6
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Det var i 1955 eller deromkring, da forårets solflimmer fyldte gadens rum med en hærskare af børn, som fandt et helle på den rå cement. En næsten glemt verden med dukkelege og kradsuld. Linoleum, stegeos og Giro413. Gårdsangere og gadesælgerens skrumplende vogn med en sang om billige fisk.

Åbne vinduer med lyttende og bekymrede forældre. Dagene var lange og sejlede sindigt af sted, som skibe på tidens ocean. Nyrullet sengelinned i en pjaltet pilekurv velduftende med blå papirbånd. Legeting og dukker i en kendt verden af overflod og tryghed.

Kighoste, difteri og børnelammelse, børn der forsvandt og aldrig kom tilbage. Sko og tøjhjælp fra domsognets menighedspleje. Pakker i brunt papir pakket ud med et sug i maven, nye blonder om halsen og brune sko fra en ukendt dreng langt væk.

”Der er tusinde skønne sange – men kun en om dig og mig”. Åbne vinduer med tidens omkvæd ekkoer på nabohuset, fortoner sig i de små ører, som en fjern kastevind i gaden. Det er søndag. Byen sover sin tunge søvn.

Cykelsmeden ta'r sig dagens første pibe hvilende med armene på kælderens løvegelænder. Hans oliestive tøj står i kontrast til den solblegede sokkelpuds med det gule hjemmelavede skilt over kælderhalsen. En sommerfugls vilde ridt gennem gadens stenhave. Se en sommerfugl! Det flimrer, tiden står stille, verden standser et øjeblik

Gadens huse ånder tungt, opvågnet fra årtiers dybe drømme. En sporvogn skriger klagende gennem svinget lidt derfra. En mand går forbi med fraværende slæbende skridt.  Alle holder vejret en babuende ambulance. Blege ansigter med tomme øjne titter frem i gadens vinduer.

Parkens opsynsmand stiller sin cykel i gadens skyggeside, hans behandskede hånd hænger jerntungt ned langs siden. Det er fyraften. Solen begynder at trække sig fra det solbeskinnede fortov. Husenes skygger bevæger sig som elefanter på træk gennem gaden.

Dagen mættes, opbrud, forrevne skyer viser sig pludseligt over tagryggenes høje horisonter. Murværket drikker begærligt store regndråber, skrigende børn og grin. Gaden tømmes, vådt hår klæber til kinderne. Opgangene sluger børnene som blade i blæsten. Kun ensomme måger skiger over gadens himmel.

Over gadens gasblå flammelys strækker nattens dybe himmelbånd sig. Til sengens lune tryghed blinker stjernerne døsigt ned som glødende dråber på altet. Lyset er borte, gadens farver er slukket af natten. Kun månens segl oplyst af solen er vidne om dagen, der gik.

……..
Øjeblikke fra et børneliv i midten af 1950'erne.
Børnenes motiv, når de efterligner og leger, er at tilegne sig en forståelse af virkelighedens verden.

Til denne prosatekst hører et foto fra danskebilleder.dk, filnavn:  000146949_l.jpg - som desværre ikke kan vises her!NannaLA2018-10-29 07:35:55

Kære du,

Du har begået en utrolig smuk, følsom og rammende tekst. Jeg var opslugt hele vejen - og ville faktisk gerne have læst endnu mere.
For mig gjorde det intet, at jeg ikke havde billedet at støtte mig til - måske blev teksten endda endnu stærkere af at stå alene. Det var i hvert fald klokkeklart og enormt tydeligt, hvad der foregik på billedet, samt hvilke følelser, der var i spil.

Du bruger nogle rigtigt velvalgte metaforer og billeder, der giver mig oplevelsen af at være dér - sammen med børnene - i de gamle gader - midt i regnen - og det var virkelig, virkelig en spændende oplevelse.

Det eneste lillebitte hak i teksten, jeg opdagede, var tekstens start. Jeg var lidt forvirret, fordi "Det var i 1955 eller deromkring" er anført i citationstegn, men sætningen er ikke en decideret citation fra Kim Larsens sang Jutlandia, så jeg er lidt i tvivl om, hvad du vil med citationstegnene? Forstår udmærket godt din hensigt med sætningen - og det virker - det er blot tegnsætningen, der forvirrer mig en smule. Dertil også, at der er røget et punktum ind og ikke et komma, hvor næste sætningen starter med "da forårets solflimmer (...)"

Alt i alt har du skrevet en virkelig velskrevet, velovervejet og veldetaljeret tekst, jeg sagtens kunne læse meget mere af!

Mvh
Nanna

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk