Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
De tre musketerere
De tre musketerere


Forfattersiden.dk
Forfatter: poeten
Skrevet: 2011-06-06 12:34:33
Version: 1.1
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Thorkild sad i krostuen og nød dagens pils.
Det var hans fødselsdag og han havde aftalt med Sofus og Anders, at de skulle mødes til en kop øl og en lille dram klokken 12.

Kroen havde en tradition som betød, at der var gratis buffet hver lørdag fra 12 - 14. Det var der en del der benyttede sig af. Den faste stok kom jo under alle omstændigheder, men det var da et plus at man kunne få noget godt at spise, en gang om ugen.
Kromutter havde spurgt om der var noget bestemt, hun skulle lave i dagens anledning.
Det mente Thorkild nu ikke var nødvendig for  kromutters ribbensteg, var der nu ikke noget der kunne slå.

Da klokken blev 12 dukkede Sofus og Anders op. De satte sig ved bordet og Thorkild bestilte en omgang til dem alle sammen.
Da der var blevet serveret løftede de glasset og brølede ”En for alle og alle for en” Det var blevet deres tradition og de blev derfor også kaldt de tre musketerer.

De startede med en sildemad og den dertilhørende snaps. Så to stykker med ribbensteg hvor der som regel blev drukket et par stykker med halskrave. De sluttede med en ostemad, en guldøl og en Gammel Dansk lige inden buffeten lukkede.
Nu var bunden ligesom lagt og snakken gik lystigt i krostuen.  
Henad  klokken 23 blev de enige om, at nu havde de vist fået nok for i dag.

Sofus og Anders boede i samme opgang, så de fulgtes ad. Thorkild boede ude i Skurbyen som var blevet oprettet for et halvandet år siden.

Skurbyen bestod af 6 skurvogne som var blevet opsat på et markstykke, som alligevel ikke blev brugt for tiden. Det var et forsøg kommunen havde sat i værk, for dem der ikke rigtig passede ind nogen steder og som derfor havde været hjemløse en del år.

Thorkild var glad for at bo i skurbyen. Ingen af dem der boede der fik ondt i røven, hvis man kom en smule anrislet hjem.
Thorkild forsøgte at ramme nøglehullet; men det var nu ikke helt nemt.
Endelig lykkedes det og han gik med usikre skridt ud i sit køkken for at hente en kold i køleskabet. Så vaklede han ind og satte sig på sengen, tog en tår øl og faldt omkuld.

Han vågnede med et sæt. Han gned sine øjne og blinkede en ekstra gang.
En flok lyserøde elefanter larmede værre end en ulykke. Hvordan fanden var de kommet ind??  Fortumlet satte han sig op i sengen og stirrede frem for sig. Elefanterne forsvandt og han lagde sig igen, blot for at konstatere at sengen var fuld af myrer.
De bed som bare satan og han satte sig op igen og forsøgte på at børste dem væk. Alle mulige småkravl afløste hinanden i en uendelighed.
Til sidst blev det for meget for ham og han tumlede ud i natten.

De fandt ham et lille stykke uden for skurbyen.
Han lå med et forvrænget ansigt og med hænderne løftet til forsvar.
I avisen efterlyste de pårørende til Thorkild; men ingen henvendte sig.

Hele skurbyen og det faste klientel på kroen deltog i begravelsen af Thorkild.
De havde splejset til en bårebuket og fået lavet et bånd med teksten:
"Vi ses i himlen gamle Jas, men det varer lidt."

Kromutter og gamle elever fra Søfartsskolen deltog også.

Kromutter havde indrykket en annonce i den lokale avis hvor der stod:  "Nu er der kun to musketerer tilbage. Thorkild er ikke mere iblandt os og begraves fra Maria Kirke onsdag den 13. maj 2010 kl. 10. Kroen er vært med en bid brød og en lille en til halsen efter begravelsen. Martha."

Præstens tale var baseret på de ting som Thorkild havde fortalt Sofus og Anders gennem årene.

”Vi er samlet her i dag for at tage afsked med Thorkild Mørk Severinsen.
Thorkild stak til søs som 14 årig og sejlede havene tynde. Så mødte han på sit livs kærlighed Anne Margrethe. Thorkild gik i land og blev gift med sin Anne Margrethe. Sammen fik de sønnen Thor.

Thorkild fik arbejde som lærer på Søfartsskolen. Her var han meget afholdt, da han jo kunne fortælle drabelige historier fra hele verden.

I 1988  sank Thorkilds verden i grus da han mistede sin søn.
Thor blev dræbt ved en meningsløs ulykke, hvor en spritbilist mistede herredømmet over sin bil. Thorkilds hustru Anne Margrethe kom sig aldrig over sorgen og valgte livet fra to år efter.

Thorkild kunne ikke holde ud at være i deres fælles hjem.
Han solgte derfor sit hjem og donerede pengene til psykiatrifonden.

Herefter valgte Thorkild et liv på gaden.
Kroen blev hans faste tilholdssted, i årene der fulgte.

I den sidste tid boede Thorkild i Skurbyen, hvor han var meget afholdt.
Thorkild levede efter devisen: "Hvor der er hjerterum, er der husrum "og det skete ikke sjældent, at der var fire/fem beboere i den lille skurvogn.

Thorkild har fejret sin sidste fødselsdag. Den tredje musketer har kæmpet sin sidste kamp.
Æret være Thorkild Mørk Severinsens minde.

Der vil være et arrangement på kroen efter begravelsen og alle er velkomne.
Lad os alle bede.”

Kromutter måtte finde ekstra stole frem, da der kom en del ekstra gæster.

Da alle var bænket og havde fået en lille en, løftede de glasset og holdt et minuts stilhed.  
Herefter sang de Thorkilds ynglingssang
”Jeg er ikke som de andre, jeg er noget for mig selv, på landevejen der vil jeg vandre, til den dag jeg må si` farvel.”

haleløs2011-06-06 14:38:29

Sørgmunter skæbne. Hentet - antagelig - liiige ud af 'den virkelige virk'lighed'? venligst ...
poeten2011-06-06 14:46:47
Det er godt nok fri fantasi, men jeg tror da at situationen er realistisk ud fra mit kendskab til miljøet. Jeg forsøger at finde mennesket bag og ikke være så fordømmende som mange er.
En ting er teori en anden praksis. Jeg har lavet et meget anderledes indlæg set fra en anden vinkel. Det er rigtigt svært; men øvelse gør vel mester som det siges. venligst

mille2011-06-06 14:42:42

smuk realistisk fortælling med humoristisk islæt - det er som at sidde på et værtshus i Esbjerg - præstens tale er en god måde, at bringe fortællingen videre på.
sidste forår havde vi en udendørs fotostat-udstilling af hjemløse med beskrivelse af deres situation - rigtig mange havde hverken været årsag til deres egen situation eller fået realistiske muligheder i livet, det gav anledning til rigtig mange gode diskussioner blandt "tilskuerne"
poeten2011-06-06 14:56:19
Tak skal du have. Jeg forsøger altid at finde det bedste i alle mennesker og ikke være fordømmende. Det har åbnet mange døre i årenes løb. Venligst

christina19912011-06-06 16:19:20

Smuk og velskrevet. fortsæt i den stil.
poeten2011-06-06 18:15:37
Tak skal du have. Det glæder mig. Jeg har iævrigt skrevet en kommentar til dit indlæg. Venligst

NannaLA2011-06-10 23:27:16

Kære Poet,

Jeg kan godt li' Thorkild og kendte jeg til begravelsen var jeg mødt op, kendte jeg til Skurbyen var jeg kommet på besøg, kendte jejg til Kroen havde jeg givet en omgang til hele banden!
Du har begået en utrolig sympatisk og troværdig fortælling.

Mvh Nanna
poeten2011-06-11 10:05:20
Jeg takker på alles vegne. Kroen, skurbyen og Thorkild findes derude et sted. Det gælder blot om, at gi`det hele en chance. venligst

Forfatter in spe2011-06-20 19:00:44

Du har skrevet en aldeles pragtfuld tekst, som fra ende til anden er en nydelse at læse! Jeg tror, du har forfattet konkurrencens længste besvarelse, men den er på ingen måde blevet for lang. Du holder dig med 918 ord også rigeligt indenfor grænsen af den stillede opgave.

Hvad du derimod ikke gør, er at beskrive verden ud fra HPs synsvinkel - men vælger i stedet at lave en yderst socialrealistisk og velformuleret beskrivelse af Thorkilds liv. En simpel men smuk og følelsesladet fortælling om et liv, der pludselig tog en drejning og til sidst endte.

Jeg har læst din tekst et par gange, og jeg får klare referencer til venstreorienterede kulturelle kræfter.

”Thorkild var glad for at bo i skurbyen. Ingen af dem der boede der fik ondt i røven, hvis man kom en smule anrislet hjem.” Det er fin beskrivelse og lyder som noget Erik Clausen ville kunne skrive i hans egne memoirer.

”I avisen efterlyste de pårørende til Thorkild; men ingen henvendte sig”. Endnu en kort og fin beskrivelse af et efterladt liv. Her tænkte jeg på Erik Ballings evne til at fremstille den lille mand i samfundet.

Endelige får navnet Thorkild Mørk Severinsen, der stak til søs som knægt mig til at tænke på Carsten Jensens bog ”Vi, de druknede”.

Du har lavet en flot og flydende tekst som nemt tåler flere gennemlæsninger.

Tillad nu ikke mine ord at få mere vægt, end du selv mener, de er berettiget!

Venligst fra Jesper

poeten2011-06-21 00:21:29
Jeg synes det er rigtig svært at skrive ud fra en verden jeg kun kender fra "ydersiden"

Jeg har forsøgt med flere vinkler hvor : lad falde hvad ikke kan stå Novellekonkurrensen no. 2
og: Lise og Yrsa novellekonkurrencen no.3 som er fortsættelsen på opfordring fra nogle af mine "kritikere"

Jeg hygger mig gevaldigt med, at historien udvikler sig lige så stille. De fantastiske kommentarer jeg får inspirerer mig til at fortsætte.

Værtshusstemning som er et digt blev også til på baggrund af kommentarer

Jeg er meget meget stolt over at blive sammenlignet både med Clausen, Balling og Carsten Jensen ( har dog ikke læst hans bog ).

Det glæder mig rigtig meget, at det billede jeg tegner ikke er helt urealistisk.

Jeg har meget stor respekt for de skæbner jeg ser og møder og vil meget nødigt karikere det helvede nogen af dem lever i.

Jeg kan også se, at jeg nok generelt har problemer med, at skrive indefra en verden, jeg som skrevet kun kender fra ydersiden. Den kender jeg til gengæld på mange måder.

Jeg er glad for din kritik og jeg vil da forsøge på, at opfylde konkurrencernes opstillede rammer lidt bedre næste gang. Det er meget lærerigt at få kommentarer, det tror jeg de fleste af os synes. Det ender måske med at vi en dag bliver rigtig gode, netop fordi vi tog kritikken alvorligt og brugte den i den ånd den var givet.

Jeg fortsætter nok med historien. Jeg har jo både Sofus, Anders, Martha og Yrsa jeg kan brygge videre på.

Hvis jeg skal prøve med et indlæg "indefra, skal det nok være en anden hovedperson.

venligst fra Bente





Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk