Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
Golak af Josefine Ottesen. Del 1 af trilogien Det døde land
Golak af Josefine Ottesen. Del 1 af trilogien Det døde land


Forfattersiden.dk
Forfatter: Njolz
Skrevet: 2011-01-02 18:59:17
Version: 1.1
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Lad det være sagt med det samme, jeg er nok ikke i målgruppen til denne bog. Det havde jeg dog allerede luret, da jeg på forsiden på bogen så at den var blevet kåret til årets bog i 2008 af kultuministeriets børnebogspris.
Det der interesserede mig i denne bog var det overordnede koncept - en verden efter en atomkrig eller 3. verdenskrig om man vil.
Spørgsmålet om hvordan verden ville se ud og fungere efter en 3. verdenskrig var det der fik mig til at tage fat i bogen og det er også det, der har drevet mig igennem den.

Kort fortalt følger vi teenageren Jonahs liv i en lille by i intetheden, der er opstået efter atomkrige.
Livet i den lille by leves efter strenge regler fastsat af Ældrerådet. Beboerne lever spartansk, ekstremt lavteknisk, meget religiøst og underdanigt
Det er holdningen at hårdt fysisk arbejde er godt for psyken, da trætheden og monotonien skubber uønskede tanker, sorg og dårlige minder væk.
Ældrerådet har som så mange af de andre ældre i byen oplevet hvad mennesker er i stand til og har oplevet videnskaben svigte menneskeheden. Derfor har efter ødelæggelserne sadlet helt om og valgt en livstil langt fra den de kom fra.
Jonah har meget svært ved at indordne sig efter dette hårde regelsæt og kommer konstant i karambolage med i særdeleshed ældrerådet indtil han finder frelse i musikkens verden. En verden der dog ikke er så velset i samfundet, hvilket ofte giver flere konflikter.
Titlen på bogen kommer fra væsner, der lever omkring i ødemarken - Det døde land. Golakkerne er en slags muterede mennesker, der færdes i grupper og er meget farlige at støde på.
Bogen handler alt i alt om Jonahs kamp for at indordne sig efter samfundets regler og om hans indre kamp for at finde ud af hvem han i virkeligheden er og hvem han gerne vil være.
Den handler om livet i en by, der kæmper for overlevelse i en verden ødelagt af menneskeheden og om hvad mennesker er i stand til at gøre for at sikre overlevelse i en hård og særdeles ubarmhjertig verden.

Jeg må nok indrømme at bogen forekom mig meget langtrukken uden de store op- og nedture i forløbet. Det kan selvfølgelig skyldes, at jeg ikke er i målgruppen, men jeg har stadig lidt svært ved at forestille mig unge sluge denne bog.
Når det så er sagt, så er jeg alligevel nysgerrig efter at vide, hvad der sker med Jonah i det døde land og jeg har faktisk tænkt mig at læse anden del også.
Undervejs bliver historien også mere spændende men man kommer ikke udenom at de første mange sider er lidt hårde at komme igennem.
Jeg synes, Josefine Ottesen formår at skabe en interessant verden, man har lyst til at vide mere om.
I dette bind formåede hun dog ikke at få mig til at sluge bogen.

Forfatter in spe2011-01-06 19:45:06

Din beskrivelse af bogen lyder spændende, og umiddelbart ville jeg nu heller ikke tro, at den skulle henvende sig til teenagere. Det lyder som om den rent faktisk opstiller nogle samfundskritiske punkter, hvortil man bliver nødt til at tage stilling.

Jeg giver personligt aldrig op overfor en bog, hvis jeg først har taget hul på den - de fleste bøger har som regel et eller andet godt undervejs som gør hele læsningen værd at gennemføre - men hvis du er lidt lunken ved at have læst bind 1 igennem, synes jeg det er modigt at ville kaste sig ud af resten (for 2. del er jo ikke nok - en trilogi har som vi ved vist 3 bind) ;-)

Jeg glæder mig til at høre vurderingen af 2. del, når du engang går så langt.

Njolz2011-01-11 09:01:54

Ja, det er egentlig rimelig alvorlige emner, der vendes i borgen.
Jeg tror dog ikke unge har dårligt af at forholde sig til disse emner og det har voksne bestemt heller ikke.

Jeg har i årevis været igang med en Dean Koontz bog. Den er rimelig sejlivet hvilket både afspejler sig ved at jeg har ikke har læst den færdig endnu, men også fordi den alligevel rummer et eller andet som gør den værd at tage fat i igen og igen. Den har et meget spændende karaktergalleri.
Jeg skal nok komme med en anmeldelse, når jeg engang i dette århundrede bliver færdig med den ;)

Ja, det er lidt modigt at jeg vil kaste mig ud i bind to i denne serie, men som sagt er jeg nysgerrig efter at se hvad der sker i universet og med hovedpersonen.

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk