Forfattersiden.dkForfattersiden.dk kræver login, før du selv kan bidrage med indhold
 
Forfattersiden
Blade/Tidsskrifter der udgiver noveller?
Blade/Tidsskrifter der udgiver noveller?


Forfattersiden.dk
Forfatter: Nadia K
Skrevet: 2011-05-02 18:28:27
Version: 1.0
Anbefal:Klik på +1 ikonet for at anbefale teksten i Google-søgning
 
 Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg Klik her for at annoncére teksten på din egen Facebook væg
 


Hej allesammen :-)

Jeg har på det sidste gået og leget lidt med tanken om, at jeg gerne ville sende en af mine for nyligt skrevne noveller til et blad. Problemet er bare, at de eneste tidsskrifter jeg kan komme i tanke om, som udgiver fiktionstekster er sådanne som "Hjemmet" "Ude og hjemme" og andre, lad os sige .. trivielle blade. Jeg vil helst ikke havne i dén form for tidskrifter, for så er jeg bange for at jeg aldrig vil komme ud af triviallitteraturen, og det er ihvertfald ikke den form for litteratur, jeg ønsker at skrive, eller blive stemplet med. (Al respekt til genren - bare ikke min kop te).
Ved I om der er nogle blade, som evt. ville udgive min novelle? Håber der er nogle af jer, som kan hjælpe mig (:

Vh Nadia

mille2011-05-03 10:16:24

Måske synes jeg du er lidt fordomsfuld overfor triviallitteraturen, hvis du er så glad for at skrive som du viser her på siden, så skriv dog løs og lad være med at tænke på om du kommer i en eller anden bås. Noget af det ugebladene bringer har højere kvalitet end mange af de meget solgte meget populære forfattere.

Jeg kan se på din profil at du er helt ung, derfor ville jeg i dit sted melde mig ind på en af de mange forfatterskoler der udbydes bl.a. på højskoler. Vallekilde har rigtig gode undervisere, der selv er aktive forfattere. De vil også kunne fortælle dig, hvordan de selv er kommet igang.

Ellers send ind til konkurrencer og lad være med at give op, selv om du ikke vinder med det samme.
Jeg ved at skuespillere starter med at læse hos en ældre skuespiller, på samme måde kunne jeg forestille mig en vordende forfatter blive guided af en mere erfaren.
Nadia K 2011-05-03 11:08:53
Hmmm, det kan være du har ret mht. triviallitteraturen. Måske vil jeg alligevel prøve at sende ind til de blade, jeg ellers havde forkastet .. For i bund og grund drejer det sig om at jeg elsker at skrive og jeg vil gerne have at mine tekster når ud til flere mennesker, som jeg håber vil kunne lide mine tekster. Det er hovedårsagen, og måske skulle jeg helt lade vær med at karakterisere mine tekster som nogen som helst bestemt genre - Ja, det vil jeg gøre! :-)

Jeg har tænkt over det med forfatterskolen, og jeg er en anelse skeptisk omkring det. Jeg må se hvad der sker, det vil tiden vise :).

haleløs2011-05-03 11:43:37

Jeg er faktisk enig med Mille; læste engang et forfatterportræt - i netop et kendt ugeblad - om en kvindelig forfatter som direkte kunne leve af + forsørge sin familie udelukkende ved at skrive romaner og noveller til ugebladene. Under en håndfuld forskellige pseudonymer. Selvdiciplin og et fast antal anslag pr. dag.
Novelleskrivning er en særlig kunstart - uanset om den så 'kun' handler om kærlighedsfnidder og hverdagstrivialitetet ... eller er en dybsindig filosoferen over tilværelsens ulidelige lethed.

venligst ...
PS forfatteren Stefan Zweig har mesterligt skrevet 'Skaknovelle' - et lærestykke i genren.
Nadia K 2011-05-03 13:36:37
Tak for svaret haleløs, men nu drejede det sig ikke så meget om, om jeg ville få gode penge for at sende mine noveller ind til ugebladene. Men I har begge to ret - tror jeg - det skader vel ikke at sende min historie ind til et ugeblad eller to, og hvis de tager imod den, tyder det vel på at det ikke var en helt forkert idé at gøre det :-).

haleløs2011-05-03 16:36:55

Kære unge dame; af din profil ser jeg, du seriøst nærer forfatterdrømme?
I så fald må du gøre dig klart, at så længe, man alene skrive for 'at blive set - og høste anerkendelse' ... er skriveriet blot ens hobby. Hvilket jo er ganske udmærket ... hvis ellers du vil 'nøjes' med dét !!!
Først når man kan leve af sin hobby - indtjeningsmæssigt - forvandles den så til ens levevej ...

Det' mit indtryk, at dén vej er laaang og trang. Osse i dén grad! - Danmark er jo kun et lille sprogområde - så det var nærmest derfor, jeg gav dig et eksempel på, at man altså kan leve af at skrive - uden i øvrigt at høste anerkendelse eller 'være et kendt ansigt'! Hvis ellers man er dygtig nok - det' skam IKKE venstrehåndsarbejde!
Før du evt. begynder at sende ind til diverse (uge)blade; så gør dig selv den tjeneste først at undersøge, hvilken målgruppe, bladet i øvrigt appellerer til!

venligst ...
Nadia K 2011-05-03 18:44:22
Jeg kan garantere dig for, kære haleløs, at skriveriet for mig er så meget mere end bare en hobby!
Jeg har skrevet til ude og hjemme, og de har netop svaret mig at de ikke tager imod fiktionelle tekster, men kun tekster fra "det virkelige liv" .. så jeg har sendt samme spørgsmål til Familiejournalen. Jeg er ikke helt klar over hvilken målgruppe de helt præcist henvender sig til, men jeg har lidt forhåbningen at det er stort set alle aldersgrupper som læser den, siden den hedder "Familiejournalen" (jeg ved så ikke om det er et naivt argument for at tro dét, men...). Jeg må bare vente og se, hvad de så svarer. Har du (eller andre, der læser dette) ellers nogle forslag til, hvilke blade jeg kunne sende historien til?

Venlig hilsen :-)

mille2011-05-03 19:03:58

Måske skulle vi brevskrive i stedet for her i kommentarfeltet. - Men altså kære unge skribent, du kan jo som haleløs foreslåt bare bruge forskellige pseudonymer og bare skrive til "ugebladene" at det er en fortælling fra det virkelige liv - det er der jo ingen, der kan kontrollere.

I weekenden befandt jeg mig pludselig i en ventesituation, hvor der kun var et gammelt ugeblad fra juleugen, den novelle jeg læste der var faktisk hammer-god, den handlede om en gammel dame på et plejehjem, der fik hele plejehjemmet i julestemning og sluttede med en allegori om 2 gamle træer - den var bare så smuk, at jeg blev helt rørt til tårer.

Du skal ikke undervurdere betydningen af at lære noget teknisk omkring det at skrive, saxos forfatterskole og et par højskoleophold har ændret mit syn på skriveri, det er virkelig svært at skrive medrivende og godt. Igennem forskellige skriveøvelser opøver man nogle teknikker, som kan gøre dit skriveri meget bedre.

Jeg er ikke så god til at kommentere digte, jeg har læst dine, men ikke kommenteret.
Nadia K 2011-05-04 21:07:15
Hmmm, du siger noget dér :-) Problemet er bare, at mine tekster ofte har noget lidt dramatisk/måske en anelse utroværdigt over sig, og jeg ved ikke helt om ugebladene derfor ville købe den med, at det er en sand historie? :)
Men - selvfølgelig. Jeg tvivler heller ikke på at man kan finde rene SKATTE i ugebladene. Jeg arbejder på sagen med at få mine fordomme udslettet, tro mig!

Jeg er glad for, at du da har læst mine digte - selvom jeg dog ville blive glad for en kommentar eller to alligevel :). du kan jo prøve at læse dem igen, måske falder der dig alligevel noget ind? Gerne kritik, gerne!!
Vh :)

haleløs2011-05-03 20:22:38

Personligt læser jeg ikke selv ugebladene - længere! Jeg købte dem til min Mormor, mens hun levede, og læste da gladeligt selv med. Det' helt klart mit indtryk, at dén type noveller, ugebladslæsere vi ha', skal være overskueligt korte og handle om 'en genkendelig hverdag'. Og kunne læses 'mens kartoflerne koger' ;)
Min egen opfattelse af den typiske ugebladslæser: kvinde over 30, som også bruger de råd, som står i bladet mht. håndarbejde, boligindretning, mad. Og - ikke mindst - læserbrevkassen, som ikke så sjældent 'bestyres' af en kendt børne-/social-/parforholds-rådgiver. Så ta' lige et nærmere kig i ugebladet, før du indsender noget til dem !!!

Mille gav dig faktisk et udmærket eksempel ovenfor. Mange yngre mennesker har for travlt med deres egen hverdag og karriere til at ta' sig 'nok' af deres ældre familiemedlemmer ... så dén slags muntre, opløftende historier, opfattes som en slags 'nåmen; de sidder jo ikke og keder sig...'-trøst. ;)

Små tankevækkende, muntre situationer, som - selvfølgelig - skal 'ende godt'. En sjov samtale i bussen mellem en 10-årig skolepige og en ældre dame - prøv selv at lytte efter, hvad og hvordan folk snakker. Et uventet gensyn i køen i Irma med 'en gammel flamme'.
Fantasy, SMS-jargon og anden slags indforståethed er 'yt'. Fiktion - NIX!

Novelleformen i sit ypperste er faktisk en kunstart! Ganske stram - og svær at mestre. Noget med: nutid, scenisk 'show-dont-tell' beskrivelse, få personer i et kortvarigt handlingsforløb, højst ca. 10 A4 sider.

Prøv selv at google ... der' masser af vejledning i, hvordan man (ikke) gør !!!

De fleste ugeblade har egne websites, dér kan man spørge både om adresser og evt. preferencer.
Novellen skrives i Word- eller andet text-program, konverteres så til en 'PDF' fil som vedhæftes en email med forfatterens diverse data. (Dette af hensyn til evt. medlæsende forfatteraspiranter).

venligst ...
PS prøv lige at se: http://mediavejviseren.dk/blade/danske-magasiner.htm
Nadia K 2011-05-04 21:04:14
Mange tak, jeg sætter virkelig pris på at du tager dig tid til det her!! :-)

Det du sagde mht. ugebladene er nemlig LIGE PRÆCIS det jeg mente - jeg vil nemlig IKKE så gerne have, at mine tekster læses "mens kartoflerne koger", men at folk virkelig opdager hvor meget arbejde og tanker jeg har sat i det. Men som sagt har jeres kommentarer rent faktisk ændret mit syn lidt, og I har faktisk temmelig meget ret i, at man bare skal skrive, uden at bekymre sig om hvad ens skriveri vil kategoriseres som.

Du har så afgjort ret - det er rent faktisk først nu i denne periode, at jeg prøver at skrive noveller - jeg plejer nemlig at have forfærdelig svært ved det, fordi jeg ikke rigtigt kan begrænse mig til de få antal sider + det med at personerne jo for det meste er a) få i antal og b) ikke specielt meget beskrevne, hvilket jeg ofte gør meget ud af i mine andre tekster.
Mange tak for dine henvisninger, dem skal jeg se på!

Venlig hilsen :)

nhuth2014-02-02 15:12:51

Til Nadia. Tak for dit gode indlæg her, som også har givet gode kommentarer.
Du må ikke undervurdere "trivialnovellen" (eller romanen). Tænk blot på Martin A. Hansen, som skrev "Løgneren". Han sendte (novelleforlægget til Familie Journalen).
Om "folk" umiddelbart opdagede hvor stor et arbejde forfatteren har lagt i sit arbejde, vil være uinteressant for forfatteren. Om kartoflerne koges under læsningen er vel ligegyldigt.
SKRIV LOS.
Selvfølgelig findes der meget overfladiske, skabelonproduktioner (Ib Henrik Cavling, og Morten Korch f.eks.).
Der er også store forfattere som Simenon, der efter sigende kunne skrive en "Maigret roman" på en
uge. Det blev til mange gode "knaldromaner".
I øvrigt har du selv lagt mange gode tekster ind her, og du har fået fine kommentarer.
Så ingen er tvivl om dit talent..
Vh.Nhuth

Du skal være logget ind, før du kan kommentere og vurdere!

Seneste profil og bidrag

Seneste opdateringer

En tilfældig udvalgt tekst

Fra Forfattersiden.dk